Nyheter & press, se vad som händer i SWEGROUP 24 Energy AB men även vad som påverkar er..

Minskad energianvändning innebär en försäkring mot framtida ökade energipriser. Ett resultat blir att marknadsvärdet ökar på fastigheten.

Det är viktigt att komma ihåg att själva investeringen i ny ventilation ofta bara är 10% av den totala livscykelkostnaden – den största delmängden är energikostnaden. Ventilation är mycket bra sätt att spara pengar på, ju högre energipris desto mer spar ni som bostadsrättsförening, industri, hotell eller kontor, samma om ni installerar FTX-ventilation.

Nyheter & press, El-priser chockhöjda över en natt över 8 kr per kWh

2024-12-12

Elpriset slår rekord i södra och mellersta Sverige – på grund av lite vind i Tyskland

UPPDATERAD IDAG 12-12-24 10:56 PUBLICERAD IDAG 10:33

Elpriserna slår ytterligare rekord under torsdagen. I södra Sverige stiger priset i eftermiddag till 8 kronor per kWh under en timme.

– Det är paybacktime för den fossila kraften i Tyskland, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

Snittpriserna för elprisområde 3 och 4 i södra Sverige ligger på höga 2,5 respektive 3,6 kronor under torsdagen.

Toppnoteringen kommer mellan klockan 17 och 18, när priset per kilowattimme (kWh) överstiger 8 kronor, vilket är i nivå med rekordpriset under elkrisen 2022.

Här hjälper solpaneler mycket, låt oss hjälpa er att handla upp rätt solpanel och även koppla in batterilagring..


Vi optimerar era fastigheter..

Press,

Kapitalbrist ökar bland bostadsrätts-föreningar

2024-12-02
Höga räntekostnader, felaktiga avgifter som borde har varit högre för länge sedan stora renoveringar har lett till att allt fler bostadsrättsföreningar vill att medlemmarna gör kapitaltillskott.
Alltså bidra med pengar till föreningen för att minska lånen.

– Det är ingenting som jag brukar rekommendera, säger Jonas Gustavsson, chefsekonom. Fastighetsförvaltningarna, HSB och Nabo ser båda en tydlig ökning av antalet bostadsrättsföreningar som vill att deras medlemmar gör kapitaltillskott till föreningen.

Under åren 2015-2022 hjälpte vi på SweGroup 24 hjälpe endast ett fåtal bostadsrättsföreningar med att genomföra kapitaltillskott. I genomsnitt fyra föreningar per år.

Men under 2023 ökade det markant – till fjorton stycken. Hittills i år har vi hjälpt 42 bostadsrättsföreningar. För många bostadsrättsföreningar och styrelser väntar för länge med att renovera så mycket kommer på en gång vilket gör att det det blir stora summer och nu då med högre räntor. En förening norr om stockholm behöver lägga nästan en miljard på alla renoveringar från stambyte till energisparprojekt för att även få tillbaka pengar framöver.

– Vi ser att intresset har ökat markant sedan slutet av förra året, säger Markus Pålsson, chef för verksamhetsinnovation och utveckling hos förvaltare..

– Och ökningen beror ju framförallt på att vi har ett högre ränteläge, höga elpriser, fjärrvärmepriser mm.

Fastighetsförvaltaren Nabo hade en ökning på drygt 42 procent från 2022 till 2023. Från 33 stycken till 47. Och hittills i år har de hjälpt 26 föreningar att införa kapitaltillskott.

Antingen bidrar medlemmarna med egna pengar eller så tar de lån för att göra kapitaltillskott till föreningen.

Och eftersom bostadsrättsföreningens ränta betalas av medlemmarna via avgiften så leder det till att avgiftshöjningar kan undvikas – om medlemmarna går in med extra pengar.

Dessutom är räntan som föreningen betalar inte avdragsgill. Men om lånen istället fördelas ut på medlemmarna, så kan de göra ränteavdrag.


SweGroup 24 Energy AB vet hur ni ska göra för att få bättre ekonomi och då kan förhindra att ni med särmre ekonomi går i konkurs, ring oss redan i dag så tittar vi på hur ni ligger till.


Här kan ni se ett klipp från SVT där en bostadsrätt som gått ikonkurs, vad händer då. Se filmen..

Finns nackdelar

Men det finns också nackdelar, menar vi på SweGroup. Bland annat om man planerar att flytta inom en snar framtid.

– Det är ju inte säkert att du får tillbaka den summan du har betalat, när du säljer lägenheten. Speciellt inte om du ska sälja i närtid.

Enligt Jonas Gustavsson är den största nackdelen att medlemmarna kan ha olika ekonomiska förutsättningar att betala kapitaltillskott.

– Så det är ingenting som jag brukar rekommendera, bara om man hamnar i ett ekonomiskt trängt läge.

Hos de flesta bostadsrättsföreningar är det frivilligt att betala kapitaltillskott, menar både Markus Pålsson och Jonas Gustavsson. Men ibland kan medlemmar bli tvingade.

– Då betalar alla lika mycket procentuellt efter hur stor del man äger. Men det är lite mer ovanligt, säger Pålsson.

Swegroup 24 har möjlighet att hjälpa många av dessa bostadsrättsföreningar men även samfällighetsföreningar med bidrag ibland på flera miljoner, vi har även andra sätt som vi kan hjälpa er med så ni inte hamnar där många är idag.

SWEGROUP 24 har fått ett uppdrag i en förening att utföra energisparprojekt för ca en miljard kronor. Här kommer vi genomföra flera energisparprojekt, från att lyfta tak, dränera källare, byta kulvert, IMD-el och vatten, bergvärme, FTX-ventilation, solpaneler och batterilagring och avloppsåtervinning (spillvattenåtervinning).

Press,

Värmebolag, el och vatten/avlopp höjer alla era kostnader med över 13 % bara i år minst lika mycket till nästa år, enligt Nils Holgersson Rapporten

Finns sätt att klara detta som SweGroup 24 Energy AB kan hjälpa er med.

Har en bostadsrätts eller samfällighetsförening svårt att få ihop pengar för renoveringar eller upprustning av flätar mm så kan vi hjälpa till med bidrag så låt oss träffas och prata ihop oss så kan ni slippa lån eller höja avgifter som följd. Brf Bofinken i Huvusta har vi hjälpt till med bidrag och det fick 60 000 000 kr för att renovera fasader, fönster mm..

Press,

energispar-projektarbete i större förening slutnota ca

1 000 000 000 kr SWEGROUP 24 Energy AB hjälper föreningen..

SWEGROUP 24 har fått flera uppdrag i en förening att utföra energisparprojekt för ca en miljard kronor. Här kommer vi genomföra flera energisparprojekt, men även lyfta tak, dränera, byta kulvert, IMD-el och vatten, bergvärme, FTX-ventilation, stambyte, solpaneler och batterilagring och mycket populärt nu avloppsåtervinning. 

Press,

energispar-projektarbete i stockholms- skärgård SWEGROUP 24 Energy AB

SWEGROUP 24 arbetar i stockholmsskärgård under vår, sommar och hösten. Vi har en servicebåt som vi tar oss ut till alla öar utanför stockholm, går att tralla till platser som är även i andra områden och kommuner utanför stockholm. Med våra samarbetspartner inom VVS kan vi utföra arbeten som bergvärme, luft/luft, ventilation, installationer av rör, vatten och avlopp, bryggor, bygga hus eller utbyggnader. Även akuta arbeten går bra. Vi utgår från yttre Värmdö, som ex. tar det ca 17 min till sandhamn. Exempel: En ö utanför Värmdö har en Waxholmsbrygga som är sönderkörd som vi tagit båt till för att titta på och även sedan renovera.

Press,

Många bostadsrätts-föreningar kommer ha stora problem med ekonomin i framtiden eller har det redan idag..


Se TV4 Nyhetsmorgon tisdag 28 maj 2024 SWEGROUP 24 Energy AB


SWEGROUP 24 har lösningen, bidrag mm och fina energisparprojekt.

Nyheter

Energinotan kan kapas

med smarta renoveringar

De allra flesta fastighetsägare som bostadsrättsföreningar och samfällighetsföreningar står inför en större renovering passar ofta på att förbättra byggnadens energiprestanda. Har man ändå byggställning på plats, för exempelvis en fasadrenovering, är det smart att samtidigt kanske tilläggsisolera och göra andra energibesparande åtgärder som solpaneler.


Fokus ligger på att upprusta klimatskärmen, skal, installationer och lägenheternas ytskikt så att byggnaden inte förfaller. Kan spara 10–15 procent vilket blir mycket pengar om det är stora fastigheter.

Renovering kompletterat med tilläggsisolering av tak och installation av frånluftsventilation med värmepump. Kan spara 30–40 procent i stället för att släppa ut uppvärmd luft på taken. Om byggnaden förses den med nya fönster, väggar på västfasaden och tilläggsisolerade gavlar. Dessutom installeras individuell mätning av tappvarmvatten. Kan spara 50–60 procent.

– Vad man ska komma ihåg är att varje byggnad är unik och att lönsamheten med enenergiinvestering beror på i vilket skick huset var innan.

Press,

Många bostadsrätts-föreningar tar inte ut rätt avgifter för kommande stambyte, takomläggningar eller för att investera i energisparprojekt

Många bostadsrättsföreningar spar inte pengar till kommande stambyten eller andra renoveringar som de även kan se i deras underhållsplan. Detta gör att vissa föreningar får höja avgiften med 40 till 60 % eller mer, som nu en förening i Skogås som ska utföra stmbyte, fläktbyte, undercentalbyte, fasad tvätt, takomläggning där höjer de avgiften med 62 % och lika mycket till nästa år. Därför är det så viktigt att utföra energisparprojekt som betalar sig inom några år och sedan är bara i stort sätt ren besparing.

Finns sätt att klara detta som SweGroup 24 Energy AB kan hjälpa er med.

Har en bostadsrätts eller samfällighetsförening svårt att få ihop pengar för renoveringar eller upprustning av flätar mm så kan vi hjälpa till med bidrag så låt oss träffas och prata ihop oss så kan ni slippa lån eller höja avgifter som följd.


Nyheter,

SWEGROUP installerar i flera föreningar spillvatten-återvinning spar upp till

12 % på uppvärmningen

Det handlar om att ta vara på värmen från fastigheternas spillvatten och inte spola ner enengin i avloppet som redan är betald, något SWEGROUP 24:as specialister gjort i bostadsrättsföreningar med resultat och besparing på hela 12 % på uppvärmningen. Sedan kan ni lägga mindre pengar på andra sparprojekt som ger mer procentuellt. Kontakta oss hur eran anläggning kan bli mer effektiv än er grannes..

Nyheter,

SWEGROUP har lyckats igen att få våra kunder till nya nivåer med bidrag

Vi har bra kunskap om hur vi kan hjälpa er att söka bidrag för energiprojekt som bergvärme, FTX och FX-ventialtion, takbyten, stambyten, fasadrenovering, fönsterbyten mm. Vi har ordnat 184 000 000 kr bara till fyra bostadsrättsföreningar. Utöver det fler exempel, en bostadsrättsförening fick 200 000 000 kr i Stockholm, en annan

50 000 000 kr för deras projekt. Totalt med bidrag 642 000 000 000 kr.

Nyheter,

Inom kort lanserar vi SG24.se

Följ oss, SweGroup 24 Energy AB lanserar inom kort ett helt nytt koncept tillsammans i vår grupp. Följ oss här så får ni reda på nyheten. Kommer inom kort.

Nyhet,
Nu finns det en avgasare som gör sitt arbete! 

2024-02-04

Avgasare

SweGroup 24 Energy AB har under flera år provat och gjort ett hudratals tester på vattnet i radiatorkretsar och sett att bara ett fåtal avgasare fungerar. ett antal leverantörer har dessutom poppnitade avgasare så service är inte lätt att genomföra och ofta håller dessa bara i tre år. De avgasare som SWEGROUP 24 rekomenderar håller i upp till 45 år vilket är bevisat. Nu äntligen finns en avgsare som gör sitt arbete och bostadsrättsföreningar, hotell men även kontor slipper byta alla radiatorer. Byta radiatorer kan bli dyrt, hur mycket läckage har ni i er hus och förening. Ring eller mejla så berättar vi mer. Vi kan mäta syret och ledningsförmågan i era raditorsystem på plats.

Press 

Strid mot höga fjärrvärmepriser

Brf:er tar strid mot höga priser på fjärrvärmen 

Brev till statsrådet Ebba Busch, Svensk Solenergi

2024-01-26

Hundratals brf:er tar strid mot prishöjningar

17 jan 2024

Priset på fjärrvärme i Stockholm 2024 blir orimligt högt. Det menar nästan 800 fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som kräver en medling med Stockholm Exergi som vill höja priset rejält, rapporterar Mitti Stockholm.

Stockholm Exergi fjärrvärmetaxan höjs med 12 procent. Tillsammans med förra årets höjning blir det totalt 20 procent. Det har fått ett stort antal mängd brf:er och fastighetsägare att gå i taket och göra det enda som egentligen går att göra, begära medling i Fjärrvärmenämnden. Detta eftersom Stockholm Exergi har ett monopol på fjärrvärmen.

Redan hårt pressade Stockholmsföreningar som redan behövt göra större höjningar av avgiften både vad gäller de allmänna kostnadshöjningarna men också i många fall kraftigt höjda tomträtts galder ta nu strid. Att Stockholm Exergi också står ut på den nationella marknaden för fjärrvärme understryks av att 86 procent av alla ärendena om som kommit in till Fjärrvärmenämnden kommer från Stockholm.

Enligt Mitti.se Stockholm är man särskilt kritisk till hur Stockholm exergi räknat fram sina höga prisökningar. Medan andra bolag motiverar sina prisökningar med ökade kostnader använder bolaget en modell där man jämför med alternativa kostnader för uppvärmning.

– De har räknat på vad det skulle kosta att borra för bergvärme. Problemet är att de har räknat för högt på investeringen, för högt på räntan för att finansiera den och för kort på livslängden, säger Johan Wejdmark, talesperson i fjärrvärmefrågor på Fastighetsägarna Stockholm som agerar ombud åt drygt 200 bostadsrättsföreningar i Fjärrvärmenämnden till Mitti.se Stockholm.

Han påpekar också att Stockholm Exergi hamnat långt från den prognos som bolaget presenterade 2022. Den hade ett spann mellan -2 och +5 procent för 2024.

– Den prognosen missar man med över 100 procent.

Källa: Mitti.se Stockholm

 

Nyheter

IMD - el

2024-01-24

Att investera i IMD är lönsamt och hållbart

Vi erbjuder system för IMD – individuell mätning och debitering – av el, vattenmätning och laddplatser för elbilar. Med IMD betalar varje lägenhetsinnehavare samt lokalerna i ett flerbostadshus för sin egen faktiska energiförbrukning.

En särskild fördel med IMD för el är att föreningen och medlemmarna betalar enbart för ett gemensamt elabonnemang samt kostnaderna för detta, och kan därigenom sänka kostnaderna ytterligare. Varje lägenhet brukar spara ca 3 000 kr per år på IMD-el. Betalt på två till tre år. Extra bra blir mer effektivt med solpanler.

Press 

Brev till statsrådet Ebba Busch, gröna avdrag för batterier

Brev till statsrådet Ebba Busch, Svensk Solenergi

2024-01-18

Svensk Solenergi har skickat brev till energi- och näringsminister Ebba Busch för att uppmärksamma statsrådet på konsekvenserna av Skatteverkets nya tolkning av kriterierna för att få grönt avdrag för installation av batterier.

Vår uppfattning är att detta är ett så pass stort beslut, att plötsligt dra bort den gröna skattereduktionen för batterier, att det borde vara ett politiskt beslut och inte ett myndighetsbeslut.

Den uppdaterade texten på Skatteverkets webbsida anger att om batteriet ”helt eller delvis” (se fetstiltext nedan) används för andra ändamål än att lagra den egenproducerade elen så är inte kraven för skattereduktion uppfyllda:

”Installationen ska vara kopplad till en nätansluten anläggning för egenproduktion av förnybar el. Om bostaden är under uppförande ska anläggningen anslutas till elnätet när byggnaden är färdig. Om batteriet helt eller delvis används för andra ändamål än att lagra den egenproducerade elen, är kraven för rätt till skattereduktion inte uppfyllda.

Systemet ska bidra till att
1. lagra elenergi för användning vid annat tillfälle än vid produktionen
2. öka den årliga andelen egenproducerad elenergi som används för att tillgodose det egna elbehovet.”

Att energilager enbart får användas till lagring av egenproducerad el återspeglas inte i lagen som Skatteverkets informationstext baseras på, Inkomstskattelag (1999:1229), kap. 67, § 38:

”2. Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi som är kopplat till en sådan anläggning för egenproduktion av förnybar el som är ansluten till eller, om installationen är hänförlig till en byggnad under uppförande, som ska anslutas till elnätet och där systemet bidrar till att

a) lagra elenergi för användning vid ett annat tillfälle än produktionstillfället, och
b) öka den årliga andelen egenproducerad elenergi som används inom fastigheten för att tillgodose det egna elbehovet.”

Press 

2024-01-20

SweGroup 24 Energy AB satsar på solpaneler & batterilagring till bostadsrättsföreningar med utredningar som förstudie till färdig anläggning. 


I 14 år har vi arbetat med solpaneler och har satt upp solpaneler på bostadsrättsföreningar mestadels, industri, kontor och hotell.

Nyheter

SweGroup har nu AKUT-SERVICE

2024-01-24

SweGroup har nu utökat med AKUT-SERVICE 

Med akutservice så kan vi hjälpa gamla som nya kunder med AKUTSERVICE vilket innebär exempelvis om en förening får ett läckage på värmekulvert i marken som gör att vatten sprutar ut och kostar pengar. Ledningar i kulvert i mark kan ta in sand och jord vilket kan göra i sin tur att sand kommer in i värmesystemet och sätter igen radiatorer. Detta brukar kosta ca 100 000 kr eller mer per gård och hus. Så det gäller att snabbt täta läckaget och åtgärda och byta ut gamala ledningar. Ledningar mer än 30 år ska snarast byta ut då det inte håller värmen och det är stora försluster i värme och stora kostnader på fjärrvärme eller bergvärmen. Kulvertar är snabbt betalt tillbaka. Inställelse tider är inom 1 till 2 timmar kan gå snabbare.

Text: Chris Hedjerson

Bostadsrättsförening "Hackad"?

Nyheter

Kan en bostadsrättsförening bli "hackad"


Med en alltmer uppkopplad och digitaliserad värld ökar riskerna för att bli ”hackad”, alltså att någon försöker göra intrång i olika datorsystem. Detta har skett i ett flera uppmärksammade fall under det senaste året, där både kommuner och stora IT-leverantörer drabbats av hackerattacker. I flera fall med omfattande störningar för både företag och myndigheter. Vad är risken att en bostadsrättsförening drabbas av något liknande?

Även om bostadsrättsföreningar oftast inte har några komplexa datorsystem så kan en genomsnittlig förening ändå ha fler uppkopplade system än man tror. Och det är förmodligen få styrelser som ägnat säkerheten någon större tanke när dessa system installerades. Oftast kommer ju uppkopplingen med installation av något nytt tekniskt system.

Vilka system kan det handla om? Det kan till exempel vara tvättstugebokningen, som ju ska nås online av de boende. Den är inte sällan integrerad med låssystemet, vilket ju är ett säkerhetssystem vars syfte är att kontrollera vilka som har tillträde till huset och hålla oönskade individer borta. Vad händer om någon obehörig tar sig in i det systemet? Kan man då låsa upp hela huset? Och vilka problem skulle det bli om någon i stället låser hela huset så att ingen kommer in eller ut? Finns det någon plan för detta? Var finns huvudnycklarna?

Ett annat system som ofta är uppkopplat är den så kallade DUC:en, alltså den dataundercentral som styr värme och ibland också ventilation och andra tekniska system. Om någon tar sig in i det systemet så är det enkelt att ställa om – eller helt stänga av – värmen i huset. Eller höja temperaturen på varmvattnet till skadliga nivåer.
Med införande av olika tjänster för mätning och debitering av kostnader för el, s k IMD-system som mäter elförbrukningen i lägenheter eller i laddstolpar så skulle det kunna vara frestande för någon ”kunnig” brukare att manipulera förbrukningsdata för att hålla nere sina kostnader, eller kanske ladda bilen ”gratis”.

Implementation


Paragraphs are the main building blocks of web pages. To change what this one says, just double-click here or hit Edit text. You can change the style here, too.

Här kommer nyheter snart 2024


Vi lägger in nyheter eller prsss så fort det kommer något som kan vara värt för er att veta, ses snart igen..

Låt oss arbeta tillsammans


Boka möte eller ring oss

Kontakta oss nedan


Paragraphs are the main building blocks of web pages. To change what this one says, just double-click here or hit Edit text. You can change the style here, too.